Arhitektide Liit

© 2008—2017

Viljandi gümnaasium

Location: Viljandi, Estonia
Size: 5900 m2
Team: Maarja Kask, Eva Laarmann, Karli Luik, Ralf Lõoke, Andro Mänd, Margus Tamm
Prizes: Nomination for Mies van der Rohe award 2015,
Annual Architecture Award of the Cultural Endowment of Estonia 2013

The extension to Viljandi State High School makes for a discreet, lowest possible backdrop for the heritage-listed historic building. The solution is based on the characteristics of the plot, situated in a low lakeside land. Orientation towards East-West ensures good natural lightning conditions and enables pleasant views towards lake and theatre and the historic building.

On the site of the missing historic wing, an entrance square has been formed. The lakeside works as a more private recreational area wirh sports grounds. The spatial program has been reorganized with almost all classes in the extension and administrative functions in the historic building. The layout avoids conventional atrium and densely packed classes with narrow corridors, opting for a more vaied solution.