Arhitektide Liit

© 2008—2019

Eesti Kunstiakadeemia uus hoone

Year: 2014 (competition) - 2018 (completed)
Type: Open Competition
Scale: 12000 m2
Status: Completed
Client: Estonian Academy of Arts
Competition team: Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla, Eik Hermann
Project team: Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla, Rene Sauemägi, Kalle Komissarov

Sõnastasime enda põhieesmärgiks uue hoone juures akadeemia teaduskondade ja erialade uuesti kokku toomise ja nendevahelise sünergia tekitamise.

Ülesanne oli EKA sobitada krundile, mida täitis üle kolmeteistkümne eri etapina ehitatud tehasehoonestus. Tööstusruumile iseloomulikult olid endise sukavabriku ruumid askeetlikult tegemisekesksed – ruum on siin tooriku kujul, skeletina, mis võimaldab seadmeid paindlikult vahetada ja ümber paigutada ning töötamisviise muuta. Meie plaan oli nende ruumide tooriklik olemus välja puhastada ja esile tuua. Ühendasime olemasoleva hoonekompleksi eri ajajärkude kihistused uue hoonemahu abil, mis kihid orgaaniliselt ühendab ja toimib hoone südamena, milles asub üldainete ruumiplokk ja mis lahendab vanade hooneosade vahelised ebaühtlused. Siitkaudu toimub ka hoonesse sisenemine.

Hoonetesisesed käiguteed liitsime südant läbivaks vereringeks. Vereringet toetavad visuaalsed ühendused läbi sisehoovi ja vertikaalne sisehoovi jätkamine hoovi põhjaküljel asuva hoone seinal. Käiguteedega paralleelselt jookseb nn aktiivsein, mis sisaldab tehnoloogiat ja teenindavaid ruume, et ülejäänud ruum oleks võimalikult paindlik.

Hoone sisaldab ka määratlemata funktsiooniga, vajadusepõhiselt hõivatavat ruumi - näiteks nn vertikaalne hoov, ehk raamistik sisehoovi küljel, kuhu on juba lisatud mõned tööruumid kuid raamistik jätab võimaluse uuteks ajutisteks või vähem ajutisteks lisandusteks.

Oleme niisiis pakkunud välja hoone kui vereringkonna ja tugielundkonna. Usume, et see töötab erinevate loomealade vahelise sünergia ja arengu kasuks.