Arhitektide Liit

© 2008—2019

Promenaad

Noblessneri kvartali kaide peale on planeeritud promenaad. Kõige kesksemat osa, akvatooriumi ümbrust, ääristavad ühelt küljelt restoran oma terrassiga ning teiselt küljelt õhust äratuntavad Laevade pommitamise lauamängu tähed, millest antud juhul tuleb kokku hoopis sõna NOBLESSNER. Tähed on inimsilma kõrguselt vaid aimatavad ning suures osas maapinnaga tasa, kuid tõusevad osaliselt positiivsete vormidena maapinnast 450mm kõrgusele moodustades erikujulisi istumispaiku. Tähe-vormid on sõltuvalt oma lahendusest kõik erinevad. Vastavalt tähe tüübile on kindlad konstruktsioonialased osad rõhutatud ning kaldega tõstetud. Tähe-vormide ülemised tipud sulanduvad veepiirini kulgevasse trepistikku ning loovad harmoonilse Noblessneri sadama-ala väliruumi. Muutmaks keskkonda inimsõbralikumaks, rajatakse tähetede vahele peenrad, mille taimed taluvad soolast vett.

Kai mereäärset külge mööda kulgeb ka vee kohale ulatuv puidust trepistik, mis toetub terasest konstruktsioonile. Trepistiku astmed on kahe erineva astme sügavusega, kuid on mõeldud peamiselt ajaveetmiseks. Ujuvakaidega kohakuti asub trepistikus ka pandus, mis võimaldab paadiomanikel mugavalt asju transportida. Pisteline valgustus on peidetud trepi ääre alla viisil, et valgusti ise on peidus, kuid trepi vertikaalpinnad kumavad. Soe valgustemperatuur imiteerib päikeseloojangut.?Trepistikust saab potentsiaalne kohtumispaik, kus võib tulevikus korraldada ka kontserte, kui lava on vee peal ning publik istub trepistikul.

Trepistiku ette vette on projekteeritud merepeenrad, mis on sarnaselt ujuvkaidega põhja ankurdatud. Merepeenra eesmärk on kasutada ära kõrguste vahest tulenevat halli tsooni, mida laevad ei kasuta, luues rohelisemat keskkonda. Peenrad ise on ligi 2m laiused ning pikkus sõltub paadisildade asetusest. Saared tagavad trepil viibijaile ka lisaohutuse. Kokku on vees 3 betoonpontoonidele konstrueeritud merepeenart. Pimedal ajal ilmestavad konteineris olevat kõrrelist haljastust veel tuules õõtsuvad valgustid.?Promenaadil jätkub jalakäijate tänavalt tulev Krane erivalgusti masti, mis Krusensterni väljakul asendub sama vormi, kuid suurema valgustiga. Kuna Eesti Kunstiakadeemia sepikoda asub praegu Noblessneri sadamas, siis oli idee teha koostööd EKA tudengitega, võimaldades neil anda panus uude avaliku ruumi. Promenaadi kõige põhjapoolsemasse osasse on planeeritud kursusetööna sündinud idee skulptuurist „Kiik,“ mille eesmärk oli kasutada ära Noblessneri kvartalist leitud suured hammas- ja hoorattad. (vt all) Skulptuur ei ole liikuv, vaid ainult imiteerib kiiku oma kuju poolest. Skulptuur toimib väliruumis tõmbenumbrina nii õhust, merelt kui ka tänavapinnalt vaadelduna.?Kai 41 iseloomulikuks elemendiks on vabakujulised liivapeenrad ning mustad männid, andmaks pisut varju meretuulte eest.

Kai 44. Jättes kõrvale mõtte kai täielikult renoveerida, vaid säilitada 2000 m2 ala laias laastus nii, nagu ta hetkel on – ajahambast puretud – on kandev idee katsetada inimeste käitumist ja linnaruumi kasutust. Idee on teha kai peale neli väikest funktsionaalset saarekest, mis pakuvad erinevaid tegevusi: väike ala päevitamiseks puidust terrassiga, väike muruala pikniku pidamiseks, väike ala kohtumiseks laua taga, välijõusaal ja kai lõppu mugav istumise lounge.

Terrassialade kõrgus kai pinnast on 25 cm ning terrassidega külgnevad murualad on samas tasapinnas, mis puidust terrassid.?Linnamööblina on kasutusel eridisainiga Kakspink, mis võimaldab istumist valida vastavalt vaatesuunale (pingi seljatugi on liigutatav, mis võimaldab kasutajal valida kahe istumissuuna vahel), pikniku lauad ning Granberry ümmargused toolid, mis täidavad kai lõppu ka valgusega.
Välitreeningsaali lahendus tuleb Eestis disainitud ja toodetud Bar Homies poolt. See kujutab endast tänavaspordi erinevad konstruktsioone, mis võimaldavad jõutreeningut oma kehakaalu kasutades.
Praegune paalide vaheline ruum on plaanis muuta suplusalaks, kuna peale laevaremondi tööde lõppemist puudub kasutus ellingule. Sinna peale rajatakse puitkattega terrass ning kaldtee alla veetasapinnani, kuhu tuleb ujuva süsteemiga mereveega suplusala.

Arhitektuur - Arhitektuuribüroo PLUSS OÜ
Avalik Ruum - Arhitektuuribüroo PLUSS OÜ
Haljastus - Kino maastikuarhitektid