Arhitektide Liit

© 2008—2017

Viljandi State High School

Location: Viljandi, Estonia (map)
Client: State Real Estate
Size: 5900 m2
Competition: 2011, 1st prize
Design: 2011-2012
Completed: 2013
Competition team: Maarja Kask, Karli Luik, Ralf Lõoke
Design team: Maarja Kask, Karli Luik, Ralf Lõoke, Andro Mänd, Margus Tamm, Eva Laarmann
Interior design: Pille Lausmäe Sisearhitektuuri Büroo

Annual Architecture Award of the Architecture Endowment of the Cultural Endowment of Estonia 2013.

The extension to Viljandi State High School makes for a discreet, lowest possible backdrop for the heritage-listed historic building. The solution is based on the characteristics of the plot, situated in a low lakeside land. Orientation towards East-West ensures good natural lightning conditions and enables pleasant views towards lake and theatre and the historic building.

On the site of the missing historic wing, an entrance square has been formed. The lakeside works as a more private recreational area wirh sports grounds. The spatial program has been reorganized with almost all classes in the extension and administrative functions in the historic building. The layout avoids conventional atrium and densely packed classes with narrow corridors, opting for a more vaied solution.